Tarot i sve njegove poznate vrste

Tarot i sve njegove poznate vrste

tarot

Tarot špilovi

Tarot špilova postoji mnoštvo, no među njima razlikujemo tri osnovne vrste tarota: Klasične špilove, privatizirane špilove i kultne špilove. U najznačajnije klasične špilove ubrajamo sljedeće vrste tarota:

Tarot Zlatne zore

Zlatna zora, kao red, osnovana je 1887. godine u Engleskoj i jedna je od najpoznatijih neohermetičkih skupina novog doba, a napravili su i svoje vlastite karte.

Tarot de Marseille

Nastao je tijekom 18. stoljeća, to je jedan od najizvornijih i najvrjednijih tarot špilova. Postoji čak nekoliko verzija tog istog špila, što je vjerojatno nastalo kao odgovor na stari Venecijanski “tarocco” špil. Špilovi kojima je kao inspiracija poslužio Marseilleski špil su Talijanski tarot i Insightov tarot.

Stari Firentinski minchiate

Autor i vrijeme nastanka su nepoznati, uz njih se ne veže niti doba nastajanja. Uz klasične prikaze, ovdje nalazimo i prikaze nekih znakova vezanih za kršćanstvo i vrijednosti kao što su vatra, voda, znakovi zodijaka i sl.

Mantenjev tarot

Zna se da datira točno iz 1465.godine, a sastavljen je od 50 karata koje su podijeljene u pet skupina. U ovom tarotu punom živih slika boja i simbola nalazimo oslikane sve kršćanske vrijednosti, kao i astrološke planete, muze, te takozvane ”slobodne umjetnosti ”. U špilu, ako ćemo ga uspoređivati sa današnjim najkorištenijim špilovima nedostaju Svećenica, Bojna kola, Obješenik i Vrag.

Stari Sicilijanski tarot

U njemu nalazimo najpregledniji raspored aduta. Ovdje Obješenik nije obješen naglavačke, Zvijezdu pridržava kavalir, na karti Mjeseca vidimo ženu koja nadzire muškarca koji spava itd.

Stari švicarski tarot

Ovdje nalazimo dosta starih latinskih imena pa Svećenicu zamjenjuje Junona, Papu Jupiter i sl. Ovakvi prikazi su tipični za tarot čiji se autori nisu htjeli zamjeriti Crkvi, kojoj nije bilo po volji da im se lik poglavara prikazuje na poganskom izumu poput karata! Špil je oslikan uglavnom romansiranim predodžbama.

Gringonneurov tarot

Pohranjen je u francuskoj Narodnoj biblioteci, smatra se da mu je autor bio francuski astrolog i okultist Jacques Gringonneur koji je napravio 1392. 3 špila za Karla VI Ludog, no odjeća na slikama ( kartama ) upućuje da je nastao kasnije. U ovome špilu nalazimo originalan lik Lude koja je prikazana kao gigantska luda koja stoji nad 4 osobe koje pred njom ne strahuju. Špil sadrži 16 karata, i to samo Velike arkane, a za ostatak njih se pretpostavlja da su izgubljene.

U najznačajnije privatizirane špilove ubrajamo

Viscontijev tarot

Oslikao ga je početkom 15.stoljeća talijanski slikar Bonifacio Bembo, a ovo je ujedno i najstariji pronađeni tarot špil koji je prepun obiteljskih obilježja obitelji Visconti (možemo naći i portrete članova na slikama).

Tarot Salvadora Dalija

Umjesto maga sa štapom u ruci, na prvoj arkani Dali je u svom stilu naslikao sebe oboružanog slikarskim priborom.

Najviše tarot špilova pripada upravo okultnoj skupini, a neki od važnijih špilova su:

Etteillin špil

Objavio ga je francuski frizer Alliettea 1783.godine. Etteilla je svim kartama dodao vlastiti simbolizam zasnovan na njegovoj okultnoj doktrini. Njegov špil često nazivamo egipatsko- ciganskim tarotom

Tarot A. E. Waitea

Potječe iz 1910., a naslikala ga je Pamela Colman Smith. Waite je dao oslikati i male arkane što do tada nije bio običaj i tako je prekinuta sličnost malih arkana s običnim igraćim kartama. Waite se stvarajući ovaj špil vodio za svojim znanjem o hermetizmu, alkemiji i sl. Zamijenio je mjesto kartama Snaga i Pravda. Većina modernih špilova inspirirana su pravo Waiteovim karata.

Crowleyev tarot

Aleister Crowley je najslavniji okultist novoga doba, a špil mu je oslikala Frieda Harris. Njegov tarot bogat je simbolima različitih kultura i svi prikazi su podosta različiti od prikaza u klasičnim špilovima.

Savjetnica Vesna je trenutno slobodna za pozive, nazovite i birajte kod 05

Savjetnik Vesna je trenutno zauzeta, ali savjetujemo da nazovite i naručite se za razgovor.

Savjetnica Dea trenutno ne radi, ali savjetujemo da nazovite i naručite se za razgovor.

Broj telefona: 064/500-000
tel:0,46€ - mob:0,63€ min

Tarot